V Divadle Jonáša Záborského dnes slávnostne otvorili novú sezónu

02.09.2009 Prešov

Prešov 2. septembra (TASR) – Novú divadelnú sezónu 2009/2010 dnes slávnostne otvorili v sále historickej budovy Divadla Jonáša Záborského v Prešove.
Po hudobnom vystúpení skupiny Free Voices si zamestnanci divadla a pozvaní hostia krátkou ukážkou hereckého umenia zachyteného kamerou pripomenuli pamiatku zosnulého kolegu, herca Andreja Šilana, ktorý zomrel v auguste tohto roka vo veku nedožitých 79 rokov.
Uplynulú sezónu v úvodnom príhovore krátko zhodnotil riaditeľ DJZ Ján Hanzo. Podľa jeho slov sa niesla v znamení osláv 65. výročia od uvedenia prvej premiéry na doskách prešovského divadla. Počas nej uviedli päť premiérových predstavení a odohrali spolu 201 repríz, ktoré videlo takmer 100.000 divákov. Podľa Hanza to bola úspešná sezóna, čo dokazuje predovšetkým záujem divákov a pozitívne ohlasy na uvádzané tituly.
\"Verím, že minimálne rovnako dobrá bude aj tá nadchádzajúca, a to napriek tomu, že musíme počítať s negatívnymi dopadmi hospodárskej krízy, ktorá neobchádza ani kultúrne inštitúcie. Sme na to pripravení a budeme sa snažiť ponúknuť divákovi kvalitné a príťažlivé predstavenia, \" povedal Hanzo.
Dramaturgický plán na sezónu 2009/2010 počíta s uvedením štyroch premiér, ktoré sa budú témou alebo autorom istým spôsobom spájať s Francúzskom. Už v najbližších dňoch sa začne skúšať pôvodný slovenský muzikál Mária Antoinetta autorov Viliama Klimáčka, Gaba Dušíka a Petra Uličného. Predstavenie bude režírovať Michal Náhlik, choreografiu pripravuje Jaroslav Moravčík a premiéra by sa mala uskutočniť 20. novembra 2009 na Veľkej scéne DJZ.
Divákov chcú v rámci 67. divadelnej sezóny osloviť aj klasickou Moliérovou komédiou Lakomec, cool drámou Don Juan v Soho či spracovaním vedecko-fantastických príbehov Julesa Verna v predstavení Cabaret de Verne. Mimo programu plánujú v druhej polovici sezóny uviesť aj kabaretný večer s francúzskymi šansónmi v divadelnej kaviarni, ktorú sa pri tejto príležitosti pokúsia vytvoriť na experimentálnej scéne. Podľa Hanza to však nebude klasická hudobná produkcia tohto typu, ale pôjde o šansóny na texty francúzskych básnikov preložené do slovenčiny, ku ktorým hudbu nanovo skomponoval Juraj Haško.
V súčasnej dobe stále prebieha v priestoroch novej budovy DJZ rekonštrukcia interiérov, vzduchotechniky a tepelného hospodárstva, na ktorú vyčlenil zriaďovateľ divadla Prešovský samosprávny kraj 827.856 eur (24,94 milióna Sk). Okrem toho chcú ešte v priebehu tohto roka zakúpiť za 96.000 eur (2,89 milióna Sk) nové sťahovacie vozidlo.
 

Vyberte región